Lastenvaunujen osto-opas
Kaikki mitä sinun tulee tietää ennen ensimmäisten lastenvaunujen hankintaa!
Onnittelut perheenlisäyksestä!
Muutamat peruskysymykset helpottavat alussa:
Mitä arkeenne kuuluu?
Lastenvaunujen valintaa saattaa riippua paljon asuinpaikasta sekä siitä, missä ja miten liikkuu. Jos perheenne asuu kaupungissa ja kulkee vaikkapa ostoskeskuksissa ja julkisissa liikennevälineissä, kannattaa hankkia hieman pienemmät, kevyemmät ja ketterämmät vaunut – sellaiset, jotka sopivat kaupungin vilinään ja ahtauteen. Myös kääntyvät etupyörät ovat silloin hyödylliset – nykyisin sellaiset löytyvätkin lähes kaikista malleista.
Jos perheenne liikkuu paljon autolla, kannattaa miettiä hankittavaksi sellaista lastenvaunumallia, joka on pieni ja saadaan taiteltua tiiviiksi paketiksi. Pienuudesta on hyötyä myös kotona, varsinkin jos tilaa on vähän. Autolla kuljettaessa on hyvä muistaa travel system -ominaisuus, josta lisää myöhemmin.
Onko talossanne pieni hissi ja haluatte säilyttää vaunuja asunnossanne? Silloin hissin mitat kannattaa selvittää ja ottaa talteen ennen kuin lastenvaunujen seulonta aloitetaan. Liian pieni hissi ei kuitenkaan onneksi sekään ole ongelma! Lähes kaikissa lastenvaunuissa on kantokahvallinen vaunukoppa, joka voidaan helposti naksauttaa irti rungosta ja ottaa mukaan kerroksia kiivetessä.
Keskustan ulkopuolella asuvien vaunuilta kysytään parempia maasto-ominaisuuksia. Kannattaa siis valita sellaiset lastenvaunut, joissa on suuremmat pyörät ja pehmeämpi jousitus.
Vaunuja valitessa huomioi nämä:
Vaunukoppa ja ratasosa? Istuinosan ominaisuudet kannattaa ottaa huomioon. Vaunukoppa toimii vauvan nukkumapaikkana ensimmäiset 6 kuukautta, minkä jälkeen siirrytään käyttämään istuinosaa/ratasosaa noin 3-vuotiaaksi saakka. Istuinosaan kannattaa siirtyä viimeistään silloin, kun lapsi pystyy istumaan omatoimisesti.
Käännettävä istuinosa? Melkein kaikki nykyiset lastenrattaat sisältävät käännettävän ratasistuimen. Sen ansiosta lasta voidaan kuljettaa vaunukoppavaiheen jälkeen kauemmin selkä menosuuntaan. Pienelle lapselle se on yleensä parempi tapa, joka vahvistaa lapsen ja vanhemman suhdetta. Kun lapsi on valmis maailman kohtaamiseen, kulkusuunta voidaan vaihtaa.
Lastenvaunujen koko? Missä liikutte vaunujen kanssa, ja miten? Halutaanko vaunut parvekkeelle päiväunia varten tai pitääkö niiden mahtua hissiin? Missä vaunuja säilytetään ja kuljetetaanko niitä paljon autolla? Matkustatteko paljon ja haluatteko vaunut mukaan matkalle? Jos matkustetaan paljon, voi olla syytä hankkia lastenvaunujen rinnalle pienemmät matkarattaat. Useat niiden mallit ovat niin pieniä, että niitä voidaan kätevästi kuljettaa lentokoneen käsimatkatavaroiden joukossa.
Yleensä paljon matkustavat ostavat lastenvaunujen rinnalle pienemmät matkarattaat, joista useat mallit ovat niin pienikokoisia, että ne voidaan kuljettaa lentokoneen käsimatkatavaroissa.
Kuinka monta lasta kuljetetaan? Mikäli kuljetettavia lapsia on useampi, voidaan käyttää joko peräkkäin tai vierekkäin istuttavia vaunumalleja. Usein toinen istuin voidaan irrottaa, jolloin kahden lapsen vaunut saadaan muunnettua käteviksi yhden lapsen vaunuiksi. Lisäksi melkein kaikkiin lastenvaunuihin voidaan kiinnittää seisomalauta (tai ns. sisaruslauta). Sen avulla mukana voidaan kuljettaa hieman vanhempaa lasta pidemmillä päivämatkoilla.
Kuinka pitkiä ovat vaunujen työntäjät? Jos lastenvaunuja työntävät selvästi eripituiset henkilöt, kannattaa huomioida vaunujen korkeussäätö.
Onko tarpeeksi säilytystilaa? Jos käytätte paljon julkisia liikennevälineitä ja käytte kaupoissa, kannattaa huomioida, että vaunuissa on tarpeeksi säilytystilaa. Tämä siksi, että usein vaunuissa kuljetetaan kaikki lasten tarpeelliset tavarat, kuten lelut, vaipat, ruoat ja tuttipullot.
Mitkä eroja on lastenvaunuilla ja lastenrattailla? Entä muut termit?
Kuten todettua, termien vilinä voi hämmentää. Tässä tarkempaa tietoa käsitteistä!
Lastenvaunut –Tutustu tästä
Lastenvaunuissa on vastasyntynyttä varten vaunukoppa. Moderneissa lastenvaunuissa lähes aina on istuinosa/ratasosa.
Yhdistelmävaunut –Tutustu tästä
Mainitsimmekin jo ylempänä, että nykyisin melkein kaikki lastenvaunut varustetaan istuinosalla/ratasosalla. Silloin samassa yhdistelmässä on sekä lastenvaunut että lastenrattaat. Joissakin yhdistelmävaunuissa vaunukoppa voidaan korvata pehmeällä kantokassilla. Se on käytännöllinen valinta, jos vaikkapa talossa ei ole hissiä ja kantokassia pitää kantaa paljon. Yhdistelmävaunujen istuinosaa pystytään yleisesti monipuolisesti säätämään lapsen kehityksen mukaan. Sen voi esimerkiksi kallistaa makuuasentoon, jalkatukea voi säätää ja koko istuinosaa kääntää.
Tuplavaunut ja -rattaat – Tutustu tästä
Lähtökohtaisesti tuplavaunut on tarkoitettu kahdelle eri-ikäiselle lapselle. Tuplavaunuihin voidaan usein asentaa vaunukoppa tai kantokassi vastasyntyneelle ja sisaristuin hieman vanhemmalle lapselle. Tuplavaunuja on kahta eri mallia: peräkkäin istuttavia sekä vierekkäin istuttavia.
Kaksostenvaunut (tai tuplavaunut) – Tutustu tästä
Kaksostenvaunut on mahdollista varustaa samanaikaisesti kahdella vaunukopalla/kantokassilla, ja lisäksi myöhemmin niihin voidaan lisätä kaksi istuinosaa. Markkinoiden kaksostenvaunut ovat usein todella monipuoliset, ja ne voidaan tarvittaessa muuntaa yhdelle, kahdelle eri-ikäiselle tai kaksosille sopivaksi. Kaksostenvaunuista on saatavilla peräkkäin ja vierekkäin istuttavia malleja.
Travel system – Tutustu tästä
Travel systemilla tarkoitetaan yleisesti lastenvaunuja (vaunukopalla/kantokassilla ja istuinosalla), johon voidaan kiinnittää turvakaukalo eli lapsen ensimmäinen turvaistuin autoon. Nykyisin turvakaukalo voidaan kiinnittää melkein kaikkiin lastenvaunuihin, lastenrattaisiin ja matkarattaisiin. Tavanomaisesti turvakaukalon kiinnittämiseksi täytyy käyttää erillisiä sovittimia/adaptereja, jotta turvakaukalo voidaan turvallisesti lukita lastenvaunujen runkoon. Kaikki mallit eivät kuitenkaan sovi yhteen. Jos siis pidät tietystä vaunumallista, kannattaa ennen ostopäätöstä selvittää siihen sopiva turvakaukalo.
Matkarattaat –Tutustu tästä
Matkarattaat ovat kevyet ja pienikokoiset rattaat, jotka nimensä mukaisesti sopivat erinomaisesti matkoille. Lähtökohtaisesti matkarattaat sopivat yli puolivuotiaille lapsille. Moni valmistaja kuitenkin tarjoaa lisävarusteita, joiden avulla matkarattaat voidaan muuntaa myös pienelle vauvalle sopivaksi. Matkarattaat eroavat ominaisuuksiltaan paljon toisistaan, mutta kaikkein suosituin malli nykyisin on erittäin pienikokoiset matkarattaat, jotka voidaan kätevästi kuljettaa lentokoneen käsimatkatavaroissa.
Mitkä lisävarusteet ovat oleellisia?
Lastenvaunuihin ja lastenrattaiden lisävarusteet – Tutustu tästä
Lisävarusteita on saatavilla laajasti. Lisävarusteita valittaessa tärkeintä on huomioida, mihin vuodenaikaan lapsi syntyy. Kesäisin ei yleensä tarvita lämpöpussia ja heijastinta, ja talvella taas ei ole käyttöä hyönteisverkolle ja sadesuojalle. Alapuolelta löydät yleisimmät lastenvaunujen lisävarusteet!
Turvaistuimen sovittimet tai adapterit – Tutustu tästä
Ehdoton paljon autolla liikkuville. Vauva nukahtaa helposti automatkoilla, joten hänet on helpompi siirtää turvakaukalossa suoraan kiinni lastenvaunujen runkoon. Silloin vauvaa ei ole tarpeen irrottaa turvakaukalon vöistä, eikä häntä tarvitse herättää kesken unien. Kaikki merkit eivät kuitenkaan sovi keskenään yhteen, joten jos pidät tietyn valmistajan turvakaukalosta, kannattaa selvittää mihin lastenvaunuun se sopii.
Sadesuoja – Tutustu tästä
Usein sadesuoja kuuluu vaunupakettiin, ja silloin ei tarvitse erikseen ostaa lastenvaunujen sadesuojaa. Halutessaan sadesuojan voi ostaa erikseen. Monilta valmistajilta saa mallikohtaisia sadesuojia, jonka lisäksi on saatavilla myös yleismallisia sadesuojia. Lähes kaikki yleismalliset sadesuojat sopivat melkein kaikkiin markkinoilla oleviin lastenvaunuihin tai lastenrattaisiin. Pimeän vuodenajan vallitessa on syytä valita sadesuoja, joka on valmistettu kokonaan heijastavasta materiaalista.
Hyönteis- ja eläinverkot – Tutustu tästä
Kesällä pörräävät hyönteiset, itikat ja ampiaiset ovat iso kiusa. Onkin syytä miettiä hyönteisverkon ostamista lastenvaunuihin. Yleismalliset lastenvaunujen hyttysverkot sopivat melkein kaikkiin markkinoiden lastenvaunumerkkeihin. Tarjolla on myös kissaverkko, joka on valmistettu kestävämmästä verkkokankaasta. Se ja on erinomainen suoja, mikäli kotona on vaikkapa kissa tai jos lähistöllä liikkuu oravia.
Heijastimet lastenvaunuihin – Tutustu tästä
Pimeään vuodenaikaan heijastimet ovat tärkeimpiä lisävarusteita. Lastenvaunujen runkoon asetettavat teippiheijastimet ja tekstiileihin kiinnitettävät tai liimattavat heijastimet varmistavat näkyvyyden pimeällä.
Pehmeä kantokassi – Tutustu tästä
Pehmeä kantokassi on useimmiten hieman pienempi kovapohjainen ja kantokahvallinen vaunukopan korvike. Pehmeää kantokassia on mahdollista käyttää ratasistuimen päällä, kunhan vain istuinosan selkänoja ja jalkatuki pystytään kallistamaan täyteen makuuasentoon. Ergonomisissa istuinosissa eli ”kuppi-istuimissa” ei voida käyttää pehmeää kantokassia. Mikäli lastenvaunut on varustettu tarpeeksi suurella vaunukopalla, voidaan sen sisälle laittaa pehmeä kangaskassi. Tämä on kätevä vaihtoehto, jos esimerkiksi asuu ylimmässä kerroksessa talossa, jossa ei ole hissiä. Lastenvanut voidaan silloin jättää vaunukellariin ja vauva kantaa ylös pehmeässä kantokassissa.
Työntöaisanlaukku ja ”organiser ”– Tutustu tästä
Lastenvaunujen tai lastenrattaiden työntöaisaan kiinnitettävä säilytyslaukku sopii kätevästi pientavaroiden, kuten esimerkiksi matkapuhelimen ja avainten säilyttämiseen. Usein työntöaisanlaukkujen mukana on pullotasku tai mukipidike.
Mukiteline – Tutustu tästä
Mukitelinettä lastenvaunuissa pidetään helposti turhana, mutta se on itse asiassa hyvinkin tärkeä varuste. Mukitelineessä on kuitenkin kätevä pitää käden ulottuvilla esimerkiksi lapsen vesipullo, tuttipullo ja huvitutti.
Lämpöpussi – Tutustu tästä
Kylmällä säällä lämpöpussi on hyödyllinen lisävaruste. Lämpöpusseja on monenlaisia: turvakaukalolämpöpusseja, lastenvaunulämpöpusseja, välikausikausilämpöpusseja, talvilämpöpusseja sekä untuva- tai lampaantaljalämpöpusseja.
Useimmat lämpöpussit ovat yleismallisia, ja sellaiset sopivat lähes kaikkiin turvakaukalo- tai lastenvaunumerkkeihin. Lämpöpussi on kannattavinta valita lämpötilan perusteella. Esimerkiksi etelässä tulee toimeen hieman ohuemmalla pussilla, kun taas Lapin pakkasissa on syytä käyttää paksumpaa untuvalämpöpussia. Lisäksi monet lastenvaunuvalmistajat tarjoavat omia lämpöpussejaan.
Maasto- ja talvipyörät – Tutustu tästä
Iso osa nykyajan lastenvaunuista ja lastenrattaista on varustettu pienillä kääntyvillä etupyörillä. Pienet etupyörät voivat kuitenkin olla haastavat liikkumisen kannalta erityisesti talvella. Tämän vuoksi monet valmistajat tarjoavatkin erikseen ostettavia niin sanottuja maasto- tai talvipyöriä.